Over ons

Fred van den heuvel

Iemand die je je herinnert, wiens naam en gezicht je meteen herkent; naar die uitstraling streeft Fred van den Heuvel. Een portret van een bijzondere ondernemer: verhalenverteller, levensgenieter en vat vol ambitie.

“Ik ben nu 52 en moet door tot mijn zeventigste. Ik ben zo benieuwd hoe ver ik kan komen.”

Horeca, dat tekent het leven van de geboren en getogen Giessen-Oudekerker. Zijn vader Gerrit kocht begin jaren zeventig daar het café Olt Ghiessen. Inmiddels een familiebedrijf, want de broer van Fred staat nu achter de tapkast. “Ik ben opgegroeid met gastvrijheid, een lach voor de gasten op mijn gezicht. Als jochie liep ik al rond in het café, verdiende ik wat geld met het ophalen van glazen en biljartte ik er. Het horecaleven werd me echt met de paplepel ingegoten.”

Wijnproeverij Fred van den Heuvel

Wij zijn meer dan fred...

Het bleek het begin van een rondrit door de horeca. Hogerop komen was voortdurend het doel.

“Ambitieus ben ik zeer zeker. Ik ben steeds bezig om vragen te stellen, probeer te leren om verder te komen. Ook nu nog: het moet altijd beter, de lat gaat almaar hoger. En wat het einddoel is? Dat vind ik lastig te zeggen. Het gaat me in ieder geval niet om omzet, om geld. Euro’s zijn net als mijn steekwagen een middel; ik kan niet zonder om mijn bedrijf te runnen. Wat ik hier wil bereiken is dat een directeur en een arbeider aan één tafel whisky zitten te proeven, dat ze allebei ondanks het verschil in hun portemonnee genieten van de smaak en het verhaal dat ik erbij vertel. Én: als je zoekt naar een wijn- en drankenhandelaar in de Alblasserwaard, dat Google dan zegt: Fred, Fred en Fred.

Daarnaast: ik doe het niet alleen. Zonder mijn vrouw Christine en een groep goede vrienden die mij bijstaan én bijsturen zou ik nergens zijn.”

Café Olt Ghiessen
Vader Gerrit en moeder Gerrie kochten begin jaren zeventig café Olt Ghiessen in Giessen-Oudekerk. Inmiddels een familiebedrijf, want de broer van Fred staat nu achter de tapkast. “Ik ben opgegroeid met gastvrijheid, een lach voor de gasten op mijn gezicht. Als jochie liep ik al rond in het café.”
Juni 1988
McDonald's
Bij McDonalds begonnen als frietjesbakker om te eindigen als manager van drie vestigingen. “In die periode heb ik op de ‘hamburgeruniversiteit’ van Chicago een grondige opleiding tot ondernemer gevolgd. “Ik wil geen nummer zijn!”
Mei 2012
Augustus 1971
Poffertjes
Na afronding van de opleidingen direct aan de slag. “Vrijdag kreeg ik mijn diploma, zaterdag was het Nederland-Rusland (de finale van het roemruchte EK in 1988, red.) en zondag stond ik in Amsterdam al poffertjes te bakken.”
1995 - 2012
Overname
Overname slijterij van dhr. Maat in Giessenburg. “Alles is rond”. Wijn- en drankenhandel Fred van den Heuvel is dé specialist in wijnen, whisky’s, speciaal bieren, gedistilleerde dranken én Kerstpakketten. “Een lokale beroemdheid zijn, dat wil ik graag. Net als mijn pa. Daar streef ik naar.”

Een lokale beroemdheid zijn...

Zeker zo belangrijk om op te vallen is de extra stevige handdruk, het oogcontact en het nadrukkelijk noemen van zijn eigen naam.

“In een gezelschap van vijftig mensen ben ik niet haantje de voorste, maar wel degenen van wie je op het einde van de avond nog weet dat-ie er was. Dat is mijn marketing. Het is geen toneelspel, het zit in de familie. Mijn vader, moeder en broer hebben dat ook. Hoe vaak zeiden ze niet tegen me: ‘Oh, jij bent er één van Gerritje!’.” Een lokale beroemdheid zijn, dat wil ik graag. Net als mijn pa. Daar streef ik naar.”